Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că lista care conţine substanţele pentru care se recomandă ca pacienţii să nu conducă autovehicule sau să aibă o discuţie cu medicul înainte de a urca la volan a fost finalizată şi va fi publicată în perioada următoare.
„Lista este gata, poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim, lista este extensivă. Aş vrea să fac o precizare: lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals-pozitive şamd. Nu. Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculului sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci există indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule. Deci sunt substanţe care luate într-o cantitate mică nu influenţează, ele sunt prezente pe listă”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta a explicat că „medicamentele pentru răceală, cu foarte puţine excepţii, nu influenţează capacitatea de a conduce autovehicule”. Ministrul Sănătăţii a explicat că medici psihiatri şi neurologi au întocmit lista cu substanţe, iar ulterior toate produsele medicamentoase care conţin aceste substanţe au fost identificate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Citește și: COD RUTIER 2024. GREȘEALA CARE TE LASĂ FĂRĂ PERMISUL DE CONDUCERE
Șoferii care manifestă comportamente agresive în trafic pot fi reclamați online printr-o aplicație specială lansată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Platforma dedicată, accesibilă pe hub.mai.gov.ro, secțiunea e-SAR (sesizări abateri rutiere), oferă posibilitatea cetățenilor să raporteze rapid comportamentele necorespunzătoare în trafic, prin transmiterea de informații și imagini cu încălcările observate.
Pentru a face o sesizare, utilizatorii trebuie să completeze câteva date esențiale: nume, prenume, cod numeric personal (CNP) sau cod de identificare, date de contact, inclusiv număr de telefon și adresă de corespondență. De asemenea, sesizarea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea imaginilor și informațiilor furnizate. E necesar, de asemenea, ca utilizatorii să includă data, ora și locul unde a fost surprins incidentul, astfel încât autoritățile să poată verifica eficient informațiile primite.